Fobba on rasisti (-> longplay)

Poliisit, vihapuhe ja Facebook-kommentit

Long Play julkaisi 3.6.2017 Kati Pietarisen artikkelin Satunnaistarkastus. Juttua varten oli kerätty tietoa poliisilta ja yksi lähteistä oli poliisien suljettu Facebook-ryhmä, jota kutsuttiin yksinkertaisesti nimellä ”Poliisit”. Ryhmässä on noin 2800 poliisia, entistä poliisia tai koulutuksen saanutta, kun virkaatekeviä poliiseja on yhteensä noin 8000.

Pidemmän artikkelin yhteydessä julkaistiin ryhmää koskeva juttu Rasismi rehottaa poliisien salaisessa Facebook-ryhmässä. Se herätti enemmän keskustelua, mikä ei ole ehkä kovin yllättävää: Pietarisen julkaisemista kuvakaappauksista näkee, että rankka rasistinen kommentointi oli ryhmässä tavallista, esimerkiksi pilkkaamalla itsemurhaa yrittänyttä turvapaikanhakijaa. Toinen keskustelu koskee James Nikanderin eli Mustan Barbaarin esiin nostamaa perheenjäsentensä kohtelua. Nikanderia muun muassa nimitetään ketjussa ”pinkiksi gerbiiliksi”.

On selvää, että ryhmän kaikki kirjoitukset tuskin ovat olleet rasistisia, mutta emme tule koskaan tietämään, mitä kaikkea sivuilla julkaistiin. Uutisen tultua julkisuuteen ryhmästä alkoi saman tien kadota ihmisiä ja viestejä, erityisesti kun poliisijohto samana päivänä ilmoitti STT:lle suunnitelmansa lähettää Long Playn artikkelin kuvakaappaukset Valtakunnansyyttäjän tutkittavaksi.

Helsingin poliisi tiedotti jo helmikuussa Poliisihallituksen johtoa siitä, että ”salaisesta Facebook-ryhmästä voi syntyä poliisille seuraava Aarnio-keissi”Tilaisuudessa myös näytettiin kuvakaappaus keskusteluista. Poliisijohto oli keskustellut poliisien some-käyttäytymisestä jo viime vuoden marraskuussa. Poliisiylijohtaja Kolehmainen totesi että

Otin sen esiin marraskuussa poliisin johtoryhmässä, missä kaikki päälliköt ovat läsnä. Siinä yhteydessä kerroin päälliköille, että katsokaa oman henkilöstönne some-käyttäytyminen.

Konkreettinen uhka poliisin toiminnan mainetta tahraavasta skandaalista ei kuitenkaan saanut aikaan sisäistä tutkintaa, vaikka poliisijohto myöntää tienneensä ryhmästä. Poliisihallitus kyllä reagoi jollain tapaa: kun se sai tietää Long Playn tekevän juttua Facebook-ryhmästä, se pyysi kaikkia poliisilaitoksia selvittämään ovatko niiden poliisit käyttäytyneet epäasiallisesti sosiaalisessa mediassa. Viimeisen vuoden ajalta tällaisia tapauksia löytyi 11, joista yksi eteni esitutkintaan. Poliisien ongelmallinen käytös sosiaalisessa mediassa ei alkanut viime vuonna, vaan vastaavia tapauksia löytyy jo aiemmin.

Kohu henkilöityi lopulta poliisiylijohtaja Kolehmaisen lisäksi Marko ”Fobba” Forssiin. Hän on tunnettu näkyvästä roolistaan verkossa ja on erikoistunut esimerkiksi sosiaaliseen mediaan. Hänet tunnetaankin ”nettipoliisina”, mutta se ei aina ole taannut hänen tuntevan netin pelisääntöjä: Forss sai vuonna 2013 huomautuksen rasistisesta Twitter-viestistä. Forss toimi ”Poliisit”-ryhmän moderaattorina huhtikuuhun asti, kunnes sai tietää jonkun keränneen kuvakaappauksia ryhmässä käydyistä keskusteluista. Hän kirjoitti huhtikuun lopussa:

— Koska työnkuvani on melko arka kaikenlaiselle enemmän ja vähemmän ikävälle julkisuudelle, niin en halua tämän vuodon jälkeen enää profiloitua tämän ryhmän ylläpitäjänä. Jään siis rivijäsenenä tänne hölisemään omiani ja toivon jaksamista muulle ylläpidolle.

Vaikka Forss erosi moderaattorin tehtävästä, jäi hän kuitenkin jäseneksi ryhmään. Maaliskuusta lähtien hän toimi tutkinnanjohtajana valtakunnallisessa vihapuhetutkintaryhmässä. Long Playn julkaisun jälkeen ristiriita ei jäänyt huomaamatta ja Forss kommentoi asiaa itse esimerkiksi Twitterissä:

Forss ehti olla kommentoimatta asiaa muutamalle julkaisulle ennen kuin poliisijohto ilmoitti hänen siirtyvän syrjään vihapuheryhmän johdosta.

Asian käsittely on siirtynyt Valtakunnansyyttäjälle. Nähtäväksi jää, miten kohu kehittyy ja millaisiin yhteiskunnallisiin seurauksiin se johtaa. Jotain seurauksia sillä on jo ollut: poliisihallitus on päättänyt, että kaikkien poliisien on jatkossa osallistuttava koulutukseen, jossa käydään läpi käytöstapoja sosiaalisessa mediassa.

Päivitys: Kihlakunnansyyttäjä päätti olla käynnistämättä esitutkintaa poliisien kirjoittelusta.

Kirjoittelua poliisien suljetusta Facebook-ryhmästä
Julkaisuja poliisien suljetusta Facebook-ryhmästä. Long Play julkaisee tärkeimmät uudet tiedot ja muut julkaisut toistavat sen huomioita, lisäten joukkoon kommentteja poliisiylijohtaja Kolehmaiselta.

Artikkelin kuvituskuva on valokuva Tampereen kadulta, jossa joku tuntematon sivullinen ottaa kantaa poliisien suljettuun ryhmään.

One thought on “Poliisit, vihapuhe ja Facebook-kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *