Seminaari mediakohuista

Mediakohu-hanke järjesti 25.8.2017 seminaarin, jossa käsiteltiin laajasti nykymedian liittyviä aiheita. Sekä toimittajia että tutkijoita kiinnostaa, miltä media näyttää internetin aikakaudella – ja miten muutoksen aiheuttamiseen haasteisiin pitäisi vastata.

Samantyyppiset haasteet koskevat mediaa ympäri maailman, mutta yhteisiä ratkaisuja ei ole vielä löytynyt. Ei ole edes yhteistä, vakiintunutta kieltä niille ilmiöille, jotka muuttavat mediakenttää. Vastamedia on saanut uudenlaisen merkityksen MV-lehden kaltaisten julkaisujen nousun myötä ja monet pitävät valeuutisina kaikkia omasta katsantokannasta poikkeavia näkemyksiä. Ranskan äärioikeisto on alkanut kutsua julkaisujaan termillä reinformation, ikään kuin tiedon uusi lähde. Ehkä uusien ilmiöiden tunnistamiseen tarvitaan uutta sanastoa myös tutkijoilta ja toimittajilta.

Mediaa seuratessa on helppo kiinnittää huomiota kohuihin, koska ne ovat näkyviä ja kiertävät usein lähteestä lähteeseen. Ne kuitenkin myös unohtuvat nopeasti, joten on tärkeää yksittäisten tapausten lisäksi pitää mielessä myös yleisemmät trendit. Mitä pysyvää toistuvat kohut paljastavat – tai piilottavat? Ainakin voimme muistaa, että kohut ja virheellinen tieto eivät ole ainoastaan nykymedian ongelma. Propagandaa on ollut olemassa niin kauan, kun joku on halunnut muuttaa jonkun toisen mielipiteen. Historiallisten trendien tunnistaminen on tärkeää, mutta olisi kuitenkin virheellistä vähättelyä väittää, että auringon alla ei olisi mitään uutta. Mediakenttä on muuttunut, eivätkä trollit olleet painettujen sanomalehtien ongelma.

Yksi keskeinen muutos on sosiaalisen median saama valta. Median on mahdotonta menestyä nykyaikana, jos se ei ota huomioon Facebookin ja Googlen algoritmien toimintaa. Pieni muutos siinä, mitä internet-jätit arvottavat tärkeiksi, voi merkitä tuhansien klikkausten eroja jokaiseen artikkeliin. Laadukas journalismi on ehkä itsearvoista, mutta tarkkoja ja valaisevia uutisia on vaikea tuottaa, jos lähes kukaan ei päädy lukemaan niitä.

2 thoughts on “Seminaari mediakohuista

  1. Voi hyvä mediakohuporukka, perustakaa PYSYVÄ MEDIAKRITIIKKISIVUSTO! Mieluummin jo eilen tai viimeistään nyt. Pää suorastaan räjähtää raivosta kun missään ei ole saittia, jossa keskusteltaisiin kärkevästi, mutta ASIALLISESTI JA JÄRKEVÄSTI ARGUMENTOIDEN median tekemistä valinnoista (mitä ja ketä päästetään julkisuuteen). Niin sanottu ”kansa” möyhää aina tietenkin rasistisesta näkökulmasta mediakritiikkiä, mutta se ei ole oleellista eikä sille tarvitse antaa yhtään tilaa, vaan oleellisempaa on keskustelu vaikka oikeiston/elinkeinoelämän hegemoniasta talouspoliittisessa mediajulkisuudessa.

    1. Teemme oikein mielellämme lisää mediakritiikkiä! Projekti on tällä hetkellä arvioinnissa, mutta kun rahoitus taas jatkuu, jatkamme taas median tarkastelua.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *