Turussa, tunteella

Mediakohu-hankkeemme osallistui neljän esityksen voimin 12–13.10.2017 Turussa pidettyyn kansainväliseen “Affective Politics of Social media” -symposiumiin. Symposium käsitteli affekteja ja sosiaalista mediaa: sitä miten affektit leviävät ja kiertävät sosiaalisessa mediassa sekä tuottavat niin arvoja kuin (poliittista) toimintaa. Symposiumissa näitä teemoja lähestyttiin laajasti muun muassa emojien representionaalisen politiikan, valeuutisten, trollaamisen ja kissapaneelin kautta.

Symposiumin keynote-puhujina olivat Nancy Baum, Crystal Abidin, Kath Albury, Ben Light, Jenny Sundén ja Theresa Senft. Nancy Baumin (MIT, Cambridge) esitelmä käsitteli netin musiikkibisnestä ja sitä, miten muusikkojen oletetaan tekevän musiikin lisäksi “suhdetyötä” ja esimerkiksi jakavan intiimejä yksityiskohtia elämästään fanien iloksi. Tutkijatohtori Crystal Abidin (Jönköpingin yliopisto) pohti internet-julkkiksia ja globaalia kuuluisuuden taloutta. Molempia ensimmäisen session keynoteja yhdisti taloudellisen ja ansaintalogiikan pohtiminen.

Torstai-illan keynote-sessiossa professori Kathy Albury (Swinburne University of Technology, Melbourne) puhui terveyskasvatuksesta vastajulkisuuden tiloissa ja sosiaalisesta mediasta hiv-positiivisten ihmisten affektiivisten pedagogiikkojen tiloina ja professori Ben Light (University of Salford) deittipalvelujen käyttöön liittyvistä affekteista. Perjantaina konferenssi päättyi professori Jenny Sundénin (Södertörn University) ja yliopistotutkija Theresa Senftin (Macquarie University) luentoihin, joista ensimmäinen käsitteli häpeämättömyyttä feminististisenä vastarintana ja jälkimmäinen niitä tapoja joilla (sosiaalinen) media vaikuttaa meihin.

Jenny Sunden ja häpeämättömyys feministisenä vastarintana.

Yhteisesityksessämme puhuimme muun muassa siitä, onko kohuilla oma logiikkansa ja miten eri kohut sekä muistuttavat että eroavat toisistaan. Tarkastelimme myös niin kutsutun traditionaalisen median sekä sosiaalisen median suhdetta toisiinsa: sitä kuinka ne kohuissa vaikuttavat toisiinsa ja ovat usein hankalasti analysoitavissa erillisinä toisistaan. Esittelimme aikaisempia teoreettisia lähestymistapoja kohujen tutkimiseen ja pohdimme kohujen tutkimisen haasteita. Lähestyimme näitä kysymyksiä kolmen esimerkkitapauksen kautta. Näitä esimerkkitapauksia – Ylegate, poliisien suljettu Facebook-ryhmä sekä hallituskriisi – olemme käsitelleet myös täällä blogissamme.

Lisäksi hankkeemme tutkijat käsittelivät esityksissään mediaa liveroolipelissä (Sonja Pöllänen & Jonne Arjoranta), #Alonetogether-taideteoksen trollaamista (Johannes Koski & Jonne Arjoranta) sekä manosfääriä (Tuija Saresma & Maria Ruotsalainen).

 

Symposiumin esitysten laajaa kirjoa kuunnellessa selväksi tuli, että sosiaalisen median vaikuttamisen voima on valtava – mutta myös arvaamaton. Lisäksi sosiaalinen media toimii jatkuvasti yhteiskunnassa vallitsevien voimasuhteiden haastamisen, uudelleenmäärittelyn ja vahvistamisen välineenä. Tämänkaltainen symposium tuo esille, miten monipuolinen tutkimuskenttä sosiaalinen media on – ja miten paljon yhä tarvitaan lisää tutkimusta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *